Vacature zoeken
Login
Vul hieronder uw e-mailadres en wachtwoord in om in te loggen

Ontwikkeling van docenten door de lesuren te beperken

Het aantal lesuren dat een docent jaarlijks voor de klas staat kan volgens Paul Rosenmöller, de voorzitter van de VO-raad, stukken minder. Maar hoe ziet hij dat precies voor zich? Volgens hem hoeft het afzwakken van de lesuren niet te betekenen dat er ook minder onderwijs gegeven wordt. Hij wil alleen dat deze uren anders ingedeeld worden…

Het optimaliseren van de kwaliteit van het onderwijs


De kwaliteit van het onderwijs is en blijft het belangrijkste en daarom heeft het anders invullen van de huidige lesuren de voornaamste prioriteit, volgens Rosenmöller. Zodra de lesuren namelijk anders ingedeeld worden, krijgen de docenten meer vrije tijd die zij kunnen besteden aan hun eigen ontwikkeling en daarbij het niveau van de lessen. Daarnaast betekent het verminderen van de lesuren niet automatisch dat de leerlingen meer vrije tijd krijgen. Ze zouden zichzelf namelijk op hele andere manieren kunnen ontwikkelen: denk bijvoorbeeld eens aan zelfstudie of een stage. De leerlingen zijn dan misschien niet altijd fysiek op school aanwezig, maar houden zich nog steeds met het onderwijs bezig. Er is volgens Paul namelijk niet alleen sprake van onderwijs als een docent voor een klas met leerlingen staat, het gaat er vooral om dat de leerlingen bezig zijn met hun eigen ontwikkeling.

Ook de docenten kunnen bijdragen aan het optimaliseren van kwaliteit van de lessen door de eigen lesuren anders in te delen: laat bijvoorbeeld een aantal klassen op hetzelfde moment, dezelfde opdracht uitvoeren en zorg ervoor dat daar maar één docent bij nodig is. De andere docenten kunnen zich dan binnen dat tijdsbestek richten op andere belangrijke aspecten.

Scholen nemen het heft in eigen handen


De afgelopen jaren hebben er al veel ontwikkelingen plaatsgevonden rondom de lesuren in Nederland, maar toch staan de Nederlandse docenten veel meer uren voor de klas dan hun buitenlandse collega’s. Rosenmöller vindt dat scholen zelf mogen bepalen in hoeverre zij de lesuren anders indelen. Natuurlijk moeten de scholen deze verandering gestaag doorvoeren, maar wat meer risico kan daarbij geen kwaad. Alles voor de kwaliteit van het onderwijs!

 

Vacatures
in Regio Amsterdam
in regio Amersfoort
in regio Amersfoort
in Noord Holland